ATJAR TJAMPOER BANDOENG (zuur van gemengde groenten) 

  • ¼ kool fijngesneden                                   
  • 1 pakje taugé 
  • 2 rode lomboks in reepjes                           
  • 2 uien fijngesneden 
  • 1 teen knoflook fijngehakt                         
  • 2 theelepels ketoembar 
  • 1 kopje azijn 
  • 3 theelepels koenjit 
  • 1 stukje prei fijngesneden                           
  • 10 takjes selderie fijngehakt
  • 150 gram worteltjes in reepjes                     
  • 6 kemiries fijngestampt 
  • 1 stukje trassi

Fruit in wat olie de ui, knoflook, lombok (of paprika), trassi, kemirie en de koenjit. Dan de kool, prei en selderie erbij en maak af met zout, ketoembar en nootmuskaat. Giet de azijn erbij en laat alles ca. 10 min. op een klein vuur sudderen. Als laatste de taugé even laten meesudderen. De atjar in een schaal scheppen en koud opdienen. De atjar is in de koelkast lang goed te houden. Voor de kool kan witte-, spits- of chinese kool gebruikt worden. 

ATJAR TJAMPOER 1

  • ¼ witte kool                                               
  • 3 uien fijngesneden 
  • 1 teen knoflook fijngehakt                           
  • 200 gram worteltjes reepjes 
  • 2 rode lomboks in reepjes                           
  • azijn
  • Suiker                                                        
  • 2 theelepels koenjit 

Alle groenten zeer fijn snijden en goed wassen. Daarna uit laten lekken, Breng 2 kopjes azijn met de suiker (naar eigen smaak) en koenjit aan de kook. Doe er dan de groenten bij en laat die
2 min. meekoken. Alles in een vergiet doen en het kookvocht opvangen. Doe dan de groenten in potjes en giet het kookvocht weer bij de groenten. Schep wel het bovenste van het opgevangen vocht om bij de groenten te doen zodat de potjes atjar mooi helder blijven. Men kan eventueel het kookvocht filteren.  

 ATJAR TJAMPOER 2 

  • 1 rode lombok in schijfjes (ontpit)                
  • 1 grote komkommer in schijfjes 
  • 1 bosje radijs in schijfjes                             
  • 1 rode paprika in schijfjes
  • ½ kopje azijn                                              
  • 1 eetlepel mosterd 
  • ½ theelepel zout                                         
  • 1½ eetlepel suiker 
  • 1 fijngesneden uitje                                     
  • 1 mespunt knoflookpoeder 
  • 1 mespunt peper 

Azijn, uitje, mosterd, peper, knoflookpoeder, suiker en zout goed mengen. Dan de rauwkost erdoor mengen. Tenminste 1 uur laten trekken.