Inleiding

Goed omgaan met je tijd is voor ons allemaal belangrijk. Wie grip heeft op zijn planning, heeft ook meer grip op zichzelf. En dat betekent dat je productiever bent, minder stress ervaart en meer plezier uit je werk haalt. Maar hoe krijg je je tijdsbesteding onder controle? 

Dat kan een hele kluif zijn. Want tot op dat moment zijn het de onderbrekingen die, ongepland, je werktijd in beslag nemen. Ze gooien je planning overhoop: wanneer je je voorgenomen had de dag zinvol te besteden, kom je aan het eind van die dag tot de conclusie dat je vooral Druk, druk, druk… bent geweest, maar niets hebt ‘gedaan’ Onderbrekingen horen zelden tot je eigen taken. Het zijn Tijdrovers, ‘dingetjes’ voor een ander, werk dat helemaal niet bijdraagt tot je eigen resultaat. Je zegt er te gemakkelijk “ja” tegen. Dat laatste is ook het goede nieuws: de meeste Tijdrovers haal je jezelf op de hals. In dat opzicht is er dan ook eenvoudig wat aan te doen. Zo krijg je de tijd weer aan jezelf.

Wat zijn de tijdrovers die je tegenkomt in het dagelijkse leven:

  1. Dingen die tussendoor komen
  2. E-mail
  3. Vragen van collega’s
  4. Mijn eigen uitstelgedrag
  5. Telefoon / mobiele telefoon

Tijdrover nr 1: onderbrekingen

Soms zijn dingen-tussendoor maar wat welkom: je hebt daarmee even afleiding, bent even van dat andere vervelende klusje verlost, je ziet jezelf ineens gewaardeerd, het is erg leuk of zelfs gemakkelijk. Maar het vreet tijd. En onderbrekingen maken dat je een slecht gevoel overhoudt aan je werkdag.
Dingen die tussendoor komen verplichten je min of meer je schema om te gooien. Ze hebben een hoge urgentie, dat wil zeggen dat ze ‘nu eerst’ moeten. Dat waar je mee bezig was, wordt dan onderbroken. Je doet dan eerst het tussendoortje of je zorgt dat iemand anders ermee verder kan: het kan een doe-ding zijn of een regel-ding. Een ding-tussendoor is zelden iets dat je zelf plant; iemand anders komt er mee aanzetten. En niet zelden word je daarmee deelgenoot 
van het probleem van een ander. Dingen-tussendoor worden meestal veroorzaakt door een klungelige planning van iemand anders.

Waarom is het een tijdrover

Meestal komt het ding-tussendoor binnen als iets dat ‘even’ gebeuren moet. Omdat het onaangekondigd komt, onderbreek je je werk ervoor. Dat alleen al kost je vaak een half uur (zie: Vijf handvatten om meer te kunnen doen). Als je vervolgens nog besluit om ermee aan de gang te gaan, is dat ongeplande werktijd. Bovendien vraag je je vaak achteraf: ‘moest ik dat nu doen?’.

Bij dingen-tussendoor wordt de urgentie misbruikt boven het belang: het feit dat het vandaag af moet, wordt boven de bijdrage aan jouw resultaat gesteld. Macht of je sociale verantwoordelijkheid is vaak een pressiemiddel. Je houdt in de regel een slecht gevoel aan je dag over als er veel-dingen-tussendoor waren. Het zijn niet alleen tijd-, maar vooral energie-rovers. Je loopt erop leeg…Dat is ook het geval wanneer je in eerste instantie zelf belang had bij 
de tijdrover: het was makkelijk scoren of een fijne afleiding, maar nu moet je toch weer door met waarmee je bezig was… en je staat op achterstand.

Remedie

Bij dingen-tussendoor stel je jezelf direct de vraag: ‘hoort dat tot mijn verantwoordelijkheden?’. Als dat niet direct het geval is, zou je in plaats daarvan de vraag moeten stellen ‘waarom moet ik dat doen?’. Dat klinkt wat bot, dus vraag je ‘waarom wil je graag dat ik dat doe?’.Het verschil is subtiel, maar het verschuift de discussie naar het enige aspect dat nu belangrijk is: de urgentie. Waarmee helder wordt dat de ander zijn planning niet voor elkaar had. Je zou dan ‘nee’ mogen zeggen: waarom zou een klungelige planning van een ander er aanleiding voor zijn dat jij die van jou aanpast?Ook die soep mag je niet zo heet laten consumeren, dus je zegt dat je ‘niet nu, maar straks…’ wel tijd hebt. Als je de taken die hoog op je eigen urgentie staan, afgerond hebt. De kans is groot dat de ander alsnog zegt ‘dan doe ik het zelf wel’. Bingo!

Algemene tips

  • Zeg ‘nee, niet nu’ en geef aan wanneer je wel tijd hebt.
  • Zeg ‘nee, niet nu’ en verwijs naar iemand anders die wel tijd zou kunnen hebben.
  • Zeg ‘je hebt dat slecht gepland, maar ik zal je nog één keer helpen’; hou de volgende keer je been stijf.
  • Zeg ‘dat gaan we dan eerst maar aan mijn chef vragen’ als er pressie wordt uitgeoefend

Tijdrover nr 2: e-mail

Op nr. 2 staat “e-mail”. We worden geacht 24/7 onze e-mail te lezen en daarop actie te ondernemen. Hou eens op!

Kern van het probleem

Het probleem rond e-mail is dat e-mailprogramma’s kennelijk altijd ‘open’ moeten staan. Bij de eerste generatie e-mailprogramma’s moest je ‘e-mail ophalen’. Tegenwoordig hebben de programma’s een instelling waarbij je dat automatisch kunt laten gebeuren. Ook de smartphone kent een automatische instelling: daar heet het ‘push email’, een beschrijving die het karakter ervan goed omschrijft. Maar het kan ook uit, al weten velen dat niet. En wie het wél weet, laat zich vaak leiden door een dwingende organisatiecultuur: als je niet binnen een uur reageert op een bericht, word je gebeld door de afzender…

Waarom is het een tijdrover?

Bij wie Outlook altijd ‘aan’ heeft, gaat e-mail als bron van taken altijd maar door. Het is daarmee één van de kanalen waarop ‘dingen tussendoor’ binnenkomen. Wie dus al een dagplanning weet te maken, ziet die binnen de kortste keren overhoop getrokken door de eerste de beste e-mail. Sommigen laten van hun e-mail een bijzonder verplichtend karakter uitgaan. Outlook wordt daarmee een dwingeland die allerlei kleine taakjes naar binnen drukt, die toch vooral snel afgewikkeld moeten worden. De werkplek wordt als een snelbuffet, waarbij de frietbakker voor elke nieuwe bestelling die van de vorige klant aan de kant schuift.

Remedie

Zet de instelling ‘automatische mail ophalen’ in Outlook of wat je daarvoor in de plaats gebruikt dus uit. In plaats daarvan haal je op vaste tijdstippen je e-mail binnen. Daar wen je zelf (en jouw relaties) snel genoeg aan. Stel dat je ’s morgens vroeg, tussen de middag en aan het eind van de dag je e-mail leest: dan krijgen je relaties altijd binnen vier uur een antwoord. Zou moeten kunnen, toch?

Algemene tips

  • Zet ‘automatisch e-mail ophalen’ uit. Vergeet niet dat ‘email verzenden’ nu ook handmatig moet gebeuren (in Outlook F9).
  • Communiceer dit aan je relaties; je zou onderaan je e-mails (in je handtekening) een berichtje daarover kunnen opnemen. Bijvoorbeeld: ‘ik lees mijn e-mail elke werkdag om 8:00, 12:00 en om 16:00 uur.
  • Richt je dagplan erop in dat je op deze tijdstippen je e-mail leest: maak een globale dagplanningen verfijn die na het lezen van je berichten.
  • E-mail lezen is niet hetzelfde als ‘alle taken afwerken die eruit voortvloeien’; de taken die voortvloeien uit de e-mail, behandel je net als alle andere. Ze gaan netjes door de molen van prioriteren en plannen.
  • Maak onderscheid in welke e-mailaccounts je op je tablet overneemt. Lang niet alle zakelijke berichten hoef je ook onderweg te lezen. Je kunt een standaardbericht maken waarmee je vanaf je tablet reageert: ‘ik heb je e-mail ontvangen, ik onderneem op de eerstvolgende werkdag actie’.
  • E-mail is een nog dwingender tijdrover dan de telefoon. Van die laatste weet inmiddels iedereen dat we kunnen doorschakelen of dat hij “uit” kan. Nu ben jij ervan op de hoogte dat dat met e-mail ook mogelijk is…

Tijdrover nr 3: collega’s

Op nr. 3 staat “vragen van collega’s”. Je mag daar ook klanten, leerlingen, patiënten of leidinggevenden daarvoor invullen. Wat doe je eraan?

Definitie

Collega’s met vragen kunnen behalve binnenlopen ook gebruik maken van de verschillende communicatiekanalen. Verder kun je ze ook nog treffen bij de koffieautomaat, na een vergadering of onderweg op de gang. Het gaat hier in principe om ongeplande overlegmomenten: die verstoren jouw ritme en planning.

Waarom is het een tijdrover?

Alle ongeplande communicatie haalt jouw planning onderuit. ‘Heb je even’ luidt niet zelden een praatje in van een half uur, waar ook nog eens twee uur werk uit voortvloeit. Wie dit al eens ondervonden heeft, heeft de neiging om zichzelf onzichtbaar te maken. Door het aanwezigheidsschildje op ‘uit’ laten staan, voicemail aan te zetten, niet in de kantine lunchen… Maar door jezelf te verstoppen maak je de zaak alleen maar erger. Communicatie wordt steeds ongestructureerder en verstoort daardoor steeds vaker je ritme.

Remedie

Communiceer zelf duidelijker. Zorg dat je van je interne en externe relaties precies weet waar ze raakvlakken met jou hebben en wat jij van ze kunt verwachten. Wie zitten er in mijn netwerk en waarover moeten we communiceren? 

Algemene tips

  • Breng in kaart wie in jouw relatienetwerk zitten en over welke vraagstukken en projecten jullie afstemming moeten hebben.
  • Breng in kaart aan welke structurele overleggen jij moet deelnemen om deze afstemming af te dekken. Overweeg serieus om aan andere overleggen niet meer deel te nemen.
  • Zie welke afstemming nog moet worden bereikt die niet in overleggen gevangen is.
  • Breng in kaart wie je buiten deze structuren regelmatig aan je vestje trekken. Neem zelf initiatief: ga dagelijks of wekelijks je klantjes proactief langs. Je ontneemt ze daarmee hun loopje naar jou toe. Doordat je mensen buiten jouw kantoor ontmoet, kun je ook weglopen wanneer je dat uitkomt. 
  • Verwijs hardnekkige binnenlopers naar een spreekuur: ‘niet nu, maar om half vier ben ik je man’
  • ‘Aanwaaiers’ en ‘binnenlopers’ verstoren jouw ritme en halen je uit je concentratie. Dat is fnuikend voor jouw productiviteit. Maak informatie voor ieder die dat nodig heeft, toegankelijk. Zorg dat anderen niet van jou afhankelijk zijn.

Tijdrover nr 4: uitstelgedrag 

Op nummer 4 van de ranglijst staat ons eigen uitstelgedrag. Wat kunnen we daaraan doen?

Goed nieuws

Uitstellen is één van de tijdrovers die we zelf veroorzaken. We kunnen er niemand de schuld van geven, behalve onszelf. Dat is dus ook direct het goede nieuws: zelf veroorzaakte tijdrovers kunnen we aanpakken. Alle tijdrovers uit dezelfde categorie:

  • Ongeorganiseerd kantoor
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen
  • Faalangst 

Werken aan je tijdrovers

Als je productiever wilt zijn en meer uit je dag wilt halen, zul je voor jezelf moeten erkennen dat je soms zelf de boel in de weg zit. Juist dat erkennen helpt je al een eind op weg. Realiseer je ook dat je die tijdrover ergens voor nodig had: het leverde je iets op. En ben je bereid dat op te geven?

Je kantoor organiseren

Chaos is een tijdrover van jewelste. Het kost veel tijd om dingen te zoeken en de rommel leidt je af: het praat tegen je. En omdat je daardoor steeds geconfronteerd wordt met een los eindje, spring je van de hak op de tak. Kijk eens op en rond je werkplek of de dingen op een logische plaats staan. Zit er ‘flow’ in? Staan er misschien dingen op je bureau die je al een eeuwigheid niet meer gebruikt hebt? Realiseer je dat je tas een transportmiddel is en dat je kast een opbergplek is. Daar tussenin is je bureau een plaats om zaken te verwerken. Voor alles is een plaats: ruim op, gooi weg, schep orde! 

Niet meer uitstellen

Uitstellen is iets wat we allemaal doen. Vaak zijn het saaie, moeilijke, vervelende of ‘domme’ taken die uiteindelijk toch wel gedaan moeten worden. Als je jezelf hierin herkent, overweeg dan eens het volgende:

  • Verbind een deadline aan de taak en hou je daaraan
  • Beloon jezelf. Bijvoorbeeld: ‘als ik dit af heb, download ik een nieuw album van iTunes’, of ‘ik maak dit af en eet dan een broodje buiten de deur’.
  • Spreek een follow-up af met een collega of de secretaresse, om jezelf te dwingen te doen wat je beloofd had.
  • Doe vervelende klusjes aan het begin van de dag, dan heb je het maar gehad.

Soms ‘nee’ zeggen

We hebben allemaal wel eens meer werk dan we kunnen behappen. Dan helpt het als je ‘nee’ kunt zeggen. Want wie toch meer werk aanneemt dan ‘ie aankan, levert in op kwaliteit. Het helpt je dus als je alleen dát doet wat je redelijkerwijs aan kunt.Met ‘nee’ zeggen hoef je iemand niet per se te schofferen. Je zou ook een alternatief kunnen aanbieden. In elk geval beter dan altijd maar gewoon ‘ja’ zeggen, kun je het volgende proberen:

  • ‘Ik help je graag, maar ik maak eerst dit even af. Zal ik om … bij je komen?’
  • ‘Sorry, maar ik kan er nu even niets bij hebben. Ik bel je als ik tijd over heb’.
  • ‘Bedankt voor je vertrouwen, maar ik krijg het vandaag niet in mijn planning. Sorry!’
  • ‘Sorry, ik kan je niet helpen. Heb je het al aan … gevraagd?’
  • ‘Dat zou ik wel kunnen, maar dan moet ik waar ik nu mee bezig ben laten liggen. Is dat van jou belangrijker?’ 

Fouten durven maken

Faalangst is een serieuze tijdrover, maar hij is niet zo makkelijk te (h)erkennen. Faalangst kan je volkomen verlammen. Daarmee zit je niet alleen je resultaat in de weg, maar het kan ook je ontwikkeling volkomen afstoppen. Wees eerlijk: je hebt uiteindelijk ook fietsen geleerd… Als je faalangst erkent en je wilt ervan af, probeer dan eens het volgende.

  • Zet alle mogelijke resultaten van je taak op een rijtje. Wat zou er kunnen gebeuren?
  • Leer positief te denken. Daarmee vergroot je je zelfvertrouwen.
  • Onderzoek het worstcasescenario. Er zou inderdaad een ramp kunnen gebeuren en het kan heel rationeel zijn om daar angst voor te ontwikkelen. Maar de effecten zouden ook best eens kunnen meevallen.
  • Durf te erkennen dat je wel eens fouten maakt. Een fout is ook een kans om van te leren. Eén van de meest onlogische denkbeelden in de politiek vind ik, dat een bestuurder die fouten maakt zou moeten opstappen. Dan denk ik: ‘die heeft zojuist een hele dure cursus gevolgd, iets belangrijksgeleerd en dan stuur je hem weg!’ 

Kick-in-the-@$$

Zoals ik al aangaf, is het durven opgeven van je zelfveroorzaakte tijdrovers een kwestie van eerlijk zijn. Je kunt beter en sneller presteren, maar kennelijk had je het nodig om daar ‘iets’ vóór te zetten. Als je dat durft op te geven, hoeft dat dus nu niet meer. Go for it.

Tijdrover nr 5: telefoon

Definitie

Telefoons en mobiele telefoons zijn tijdrovers wanneer je ze niet door- of uitschakelt op momenten waarop je ongestoord zou willen werken. Ook de ‘afspraak’ dat je een telefoon oppakt van een collega die er niet is, moet worden beschouwd als een tijdrover. De telefoon is een ‘ding-tussendoor’, met meer impact dan een onaangekondigde binnenloper.

Waarom is het een tijdrover

Veel mensen realiseren zich niet dat een telefoon een soort loket is; als je dat niet kanaliseert, heb je de hele dag loketdienst. Want als er iemand belt, wil diegene iets van jou. In het simpelste geval kun je volstaan met een ‘ja’ of ‘nee’ antwoord en leg je weer op. Soms moet er een afspraak gemaakt worden, in andere gevallen zit er een langer verhaal aan vast. Ook kan er werk voortkomen uit het telefoontje: en wel nú en direct. Telefoontjes onderbreken je ritme, je 
concentratie en halen jouw planning overhoop. Ik hoor je denken: ‘Dat hoort bij mijn werk’. Ja, als je telefonist bent. Ieder ander heeft het recht zijn telefoonverkeer te kanaliseren.

Remedie

Laat je telefoon niet zondermeer aan staan. Er zijn tegenwoordig tal van technische oplossingen om telefoonverkeer in banen te leiden. Aan de voicemail van een mobiele telefoon is iedereen gewend en ook het antwoordapparaat is bekend. Het wordt niet als klantvriendelijk ervaren, maar dat heeft alles te maken met het vrijblijvende karakter van de ingesproken boodschap. Als die luidt: ‘spreek uw naam en telefoonnummer in, dan bel ik u ná halfvier
terug’ wed ik dat de beller daar veel minder moeite mee heeft. Dan moet je wél elke dag je voicemail aanpassen, misschien zelfs meerdere keren per dag. Moeilijk? Welnee; je belt 1200 en het is zo gepiept.Op kantoor zul je afspraken moeten maken met de telefoniste. Ook zijn er technische oplossingen, zoals XOIP dat voicemail omzet naar een e-mail bericht.

Algemene tips

  • Zet je mobiele telefoon op de voicemail-stand als je een concentratie-uurtje wilt (waar komt dat vandaan). Spreek een bericht in en meld wanneer je weer bereikbaar bent. Hou je daaraan!
  • Vraag op kantoor aan de telefonist om je telefoontjes achter te houden en bellers op de hoogte te brengen van wanneer je weer bereikbaar bent. Laat notities maken, bij voorkeur in Outlook.Schakel je bureautoestel door naar een collega als je een concentratie-uurtje wilt. Geef aan hoe laat je weer paraat bent en laat notities maken. Hou je aan gemaakte terugbel afspraken.
  • Spreek intern af dat als een telefoon vaker dan drie keer overgaat, de eigenaar er kennelijk niet is of niet bereikbaar is. Gebruik Outlook om intern aan collega’s te laten weten wanneer je vrij of bezet bent.
  • Stel in de kantoortuin een piketdienst in wanneer je een concentratie-uurtje wilt. Vaak weten collega’s die bij elkaar zitten toch al veel te beantwoorden; laat desnoods notities maken